Od 2. 10. do 16. 10. 2024 je knjiga Anomalija na voljo z 10-odstotnim popustom v knjigarnah Mladinske knjige in na Emka.si.

Kaj je #knjigebrat?

Projekt #knjigebrat je sodoben bralni klub za srednješolce, zasnovan za spodbujanje bralne kulture in kritičnega mišljenja. Povezuje branje in pisanje literarnih kritik skozi redna virtualna srečanja, delavnice in razprave, kjer mladi soustvarjajo vsebine, ki bogatijo razumevanje literature. Zaključi se marca 2025 z izborom najboljše knjige sezone 2024/2025 in seveda najboljše literarne kritike, izbrane s strani mladih bralcev in strokovnih sodelavcev. Avtorji najbolje ocenjenih kritik prejmejo nagrade.

S podporo Mladinske knjige in Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, ki spodbujata bralno kulturo in razvoj na po­dročju knjige, je nastal projekt, ki sledi vrednotam Ljubljanskega manifesta. Ta izpostavlja branje kot ključno orodje za razvoj analitičnega mišljenja, empatije in sposobnosti soočanja z izzivi sodobne demokratične družbe. Branje na višji ravni nas usposablja za kritično presojo, razumevanje kompleksnih besedil in krepitev socialnih veščin – vse to so nujni temelji za ozaveščene in odgovorne državljane.

Kako sodelovati

Za dijakinje in dijake

Obiskuješ srednjo šolo, bereš in iščeš navdih? Se želiš pogovarjati o dobrih knjigah? Prijavi se in se pridruži našim spletnim bralnim srečanjem.
#knjigebrat #knjigesestra #knjigeklan

Za profesorice in profesorje, mentorje

Želite motivirati mlade za branje? Razpravo o knjigah? Vrednotenje? Pišite nam in prijavite sebe ter poljubno število dijakov na naša spletna srečanja. Srečanja lahko spremljate v živo ali si ogledate posnetke pozneje na našem YouTube kanalu.

»Če ne bo mladih bralcev in pisateljev, kmalu ne bo niti starejših. Pismenost bo umrla... z njo pa bo umrla tudi demokracija.«

Margaret Atwood

Pravila objave in moderiranje

Vsaka ocena in komentar se po objavi preverita, da zagotovimo spoštovanje pravil obnašanja in pisanja. Neprimerni komentarji, ki vključujejo žalitve ali druge oblike neprimernega vedenja, bodo izbrisani.

Z upoštevanjem teh smernic lahko vsi prispevamo k ustvarjanju bogate, spoštljive in intelektualno stimulativne bralne skupnosti.

Pravila

  • Spoštljiva komunikacija: Vsaka objava naj bo napisana s spoštovanjem do avtorja, dela in drugih članov skupnosti. Izogibaj se žalitvam, osebnim napadom in drugim oblikam nespoštljivega vedenja.
  • Primernost jezika: Uporabljaj primeren jezik brez vulgarnosti, sovražnega govora ali diskriminatornih izjav.
  • Konstruktivna kritika: Mnenje naj bo podano konstruktivno. Kritike in komentarji naj bodo osredotočeni na vsebino, slog, značilnosti dela in avtorjevo sporočilo, ne na osebne lastnosti avtorja ali posameznikov, ki bi se lahko prepoznali v objavi.
  • Avtorske pravice: V objavi upoštevaj avtorske pravice. Ne kopiraj delov iz drugih virov brez navedbe avtorja in vira. Kadar koli je to mogoče, uporabi svoje besede.
  • Verodostojnost informacij: Prepričaj se, da so tvoje trditve točne in preverljive, uporabljaj preverjene vire podatkov.
  • Nobenih reklamnih vsebin: Izogibaj se vključevanju promocijskih vsebin v objavah.
  • Moderiranje: Po objavi na spletni strani vse vsebine preveri moderator. Vsebina, ki ne ustreza pravilom, bo izbrisana brez predhodnega opozorila in ne bo več vidna na strani.

Za knjižne molje in čisto
navadne ljubiteljice in ljubitelje branja.

Projekt je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Kontakt

knjigebrat @mladinska-knjiga.si

© 2024 #knjigebrat!